Bede indbygget i terrassen

Frækt vrid ved parcelhuset

Haven fik visuel vildskab ved at dreje terrassen 30 grader

Familien i det ”hyggelige” hus i ligusterkvarteret ønskede sig mere enkle linjer og moderne rammer, så de besluttede at gøre noget drastisk. Da både hus og have blev totalrenoveret, fik udearealerne en makeover af de helt store.

Skifferbelaegning og bede designet af havearkitekt Tor Haddeland

Drejetrick deler haven op i zoner

Terrassen er ikke alene drejet 30 grader i forhold til huset, men er også twistet i forhold til grunden. Det giver rumeffekt og en fornemmelse af, at haven er delt op i flere zoner. Også det kontrastrige trekantsdrama mellem træplankerne, bedet med søsten og skifferbelægningen i store dimensioner er med til at underbygge den visuelle tro på rum med usynlige mure.

Indbygget bede i belaegningen tegnet af havearkitekt Tor Haddeland

Fire udråbstegn bryder fladen

Den varme skifferflade er brudt af fire smalle bede – en slags udråbstegn. Formglade planter og runde søsten bløder op på de rette linjer og skarpe vinkler, der ellers dominerer. Fra venstre ses den lavtvoksende azalia, så et bed med mørke søsten med hvide striber, et bed med elefantgræs og endelig et surbundsmiljø. Derefter følger et endnu større bed.

Traedesten i lys granit med soesten omkring

Visuelt trick: Svævende trædesten

Kontrasten mellem de runde søsten og skiffer eller granit i store, firkantede formater er en af grundfortællingerne i haven. Der er også en klar modsætning mellem de mørke søsten og den lyse granit – og mikset af materiale- og nuancevalg har en iøjnefaldende effekt. De ellers tunge trædesten fremstår så lette, at de nærmest svæver midt i søstens-bedet.

Brune soesten med striber

Medvind for minimalistiske mikromiljøer

Nede i detaljen myldrer vekselvirkningerne frem. Søstenene med deres stoflige udtryk leder tankerne hen på en stenstrand. De naturinspirerede former spiller op til muren i baggrunden, Haddeland Wall, der både er en retvinklet rumdeler og et skulpturelt indslag. Nichernes indbyggede lys skruer op for nye effekter, efterhånden som mørket falder på.

“Der er opstået et nyt univers, fordi vi har drejet de strammer linjer 30 grader i forhold til huset. Et univers med masser af nye rum og plads til det gode liv. Nu er træterrassen lige til at stige ud på fra både sove- og badeværelset, hvor der kun er to skridt over til spaen.” - Tor Haddeland om havens ånd
Lys granitmur designet af havearkitekt Tor Haddeland

Mure gør haven markant

Skifferskulptur i haven og granitmur designet af havearkitekt Tor Haddeland

Transparent og tryg mur

Granitmuren udviklet af Haddeland Design har fødderne godt og grundigt plantet i jorden foran bedet med bl.a. storkenæb i blomst. Bemærk, at der er tale om to mure, der overlapper hinanden, og at du har små kig gennem nicherne. Murene samles som LEGO-klodser, og de er fleksible til trods for den massive granit. De er bygget sammen af flere forskellige stav-bredder, med og uden nicher. De forskellige bredder mikses nøje for at bringe rytmik ind i haven med et glimt i øjet. Tor Haddeland om sit design: 

”Haddeland Wall står som skulpturelle elementer med de grønne, bløde kontraster omkring sig. Muren giver læ og tryghed. Der er bygget lys ind i nicherne, så om aftenen forvandles terrassen til et stemningsfuldt sted, som både siger hjertelig velkommen til gæster og danner skønne rammer omkring det spisebord, der også står her.”

I forgrunden markerer en skifferskulptur sig i et bed fyldt med søsten. Stenen kan også belyses om natten, og det underbygger yderligere fornemmelsen af at sidde i et rum.

Spiseplads på terrassen

Spisezone i rene rammer

Set mod den anden langside af terrassen dominerer spisezonen, hvor der kan dækkes op til både hverdag og fest. Spisebordet står på to bastante, groft tilhuggede granitsøjler, og den plane bordplade er af samme type granit som murene i baggrunden. Også her overlapper murene hinanden for at underbygge gennemsigtigheden og det legende element. Efterhånden vil sydbøgerne vokse op og skabe et mere intimt rum, men med sine små blade er det også et meget transparent træ, der aldrig lukker helt af, men dog begrænser indkig. Skifferbelægningen med de store fliser danner spisezonens vådrumsagtige gulv, som er med til at bringe varme og blødhed ind i sceneriet. Bemærk også, hvordan skifferbelægningen er indrammet af lange striber af 8 mm galvaniseret stål. Det er et element, der går igennem hele haven. Stålskinnerne strammer alle linjer op ligesom en blyantstreng, der skal markere linjerne, som om de er tegnet i haven med en sikker hånd. En anden lille detalje, du kan se på billedet er, hvordan søstenene går igen som bund i hele havens bede.

Tjek andre eksempler på, hvordan vi bruger belægning.

Traeterrasse med indbygget trin tegnet af havearkitekt Tor Haddeland

Badeværelset render ud i haven

Ejerne kan gå direkte ud af både bade- og soveværelset. Efter få skridt kan de springe op i spaen og nyde vandet, hvad enten det er en stjerneklar vinteraften eller en strålende sommerdag. Ud over tricket med at dreje terrassen 30 grader om huset, så er bademiljøet præget af spillet mellem træ og sten. Det maritime, mørke træ over for den lyse, hvide granitbelægning i lange, smalle formater – som DesignHaver også kalder granitplanker på grund af deres længde på helt op til 100 cm. Tor Haddeland om den synergi, der – yderst planlagt – opstår mellem de to typer af belægning:

”Granitplanken har træterrassens linjer i sig, men er med til at give haven kant og pondus. Både planken og Haddeland Wall er produkter af hård granit, som for mig signalerer noget uforgængelig, holdbart, stilrent og fremadrettet i sit udtryk.

Haddeland Wall får det sidste ord i denne fortælling. To forskudte mure afgrænser nemlig bademiljøet. Et miljø, som lyset i murenes nicher oplyser i mørket, når spaen har gæster under den åbne nattehimmel.

Få andre bud på, hvad belysning kan gøre ved en have

Relaterede projekter

Få tegnet en målfast og unik haveplan for kun 9.950,-

Se et par af vores prestigehaver i BO BEDRE

Så langt kan du komme sammen med os

Dyk ned i reportagerne
Bo Bedre magasin.jpg
Menu