Afslapning på terrassen i haengekoejen

Fra kedelig græsplæne til hele familiens uderum

Lejrbål i loungemiljø, plantelabyrinter og en mur forvandlede haven

En kedelig græsplæne blev med få virkemidler til ét stort uderum for både børn og voksne hos familien Hornsved i midtjyske Voerladsbro. Mikset mellem sirligt anlagte bede og en minimalistisk loungezone skaber gennemsigtige rum, der også lever om natten, når de er belyste. Havearkitekten fandt også plads til det lejrbål, familien var glade for – i kanten af loungezonen.

Enkelt og stilrent lounge miljoe

Lounge og plantelabyrinter

Familien Hornsved opførte for nogle år siden et nyt hus med udsigt over Gudenå-dalen. Nu manglede de en god idé til at forvandle den kedelige græsplæne. Den leverede DesignHaver. De har nu fået en loungezone med et af deres store ønsker: En indbygget bålplads. Græsplænen har også fået langstrakte øer af bede, der skaber labyrinter, hvor børnene kan gå på opdagelse.

Groen beplantning i haven

Vinkelrette havehjørner angiver rammen

Stor rumfornemmelse med få midler. De retlinjede bede med mikset beplantning udgør et hjørne, der står vinkelret på loungezonen. Mere skal der ikke til for at give indtryk af, at mere eller mindre synlige vægge definerer et rum. Bedene og loungezonens lave mure har ud over rumfornemmelsen også den fordel, at de skjuler en offentlig sti lige til højre for billedet.

“Vi havde takket nej til to andre tilbud, da DesignHaver kom herud. Det fede var, at DesignHaver spurgte til vores behov. De andre tegnede bare noget, som vi ikke kunne lide. Vi ville fx gerne bevare vores bålsted, og det tog DesignHaver udgangspunkt i.” - Troels Hornsved, bygherre
Loungezone med ildsted i den groenne have

Lilla fyrværkeri i stålramme

Skærmliljerne skyder op fra bedet og leverer et lille, lilla festfyrværkeri. Over de festlige blomster strækker tre japanske ahorn grenene mod den midtjyske himmel. Støtterne omkring træerne kan fjernes, når rødderne er vokset godt til efter en sæson eller to. En otte millimeter tyk kant af galvaniseret stål sørger for, at græsplænen ikke breder sig ind i bedene.

Loungezone i den grønne have

Bede skaber korridorer

De stringente bede med den organiske beplantning er både placeret parallelt og forskudt i forhold til hinanden i havens fjerneste hjørne. Det skaber små korridorer. ”Bedene giver en god, grøn afskærmning til naboerne her i vores nybyggerområde, og når børnene bliver større, så får de en slags labyrint, de kan løbe rundt og lege i”, siger Lise-Marie Hornsved.

“Det var også meget inspirerende, at de foreslog en udendørs lounge og lige linjer, der giver en tiltalende kontrast til naturen omkring vores have. De ideer havde vi slet ikke tænkt på. Det er lykkes for DesignHaver at skabe et super uderum, og vi er virkelig glade for det.” - Lise-Marie og Troels Hornsved, bygherrer
Udendoersbelysning i loungezonen

Lejrbål i loungezonen

Havearkitektens minimalistiske design

Fleksible loungemøbler funkler

Hovedrollen i den voerladbroske loungezone er de fleksible møbel-elementer af eget design. Haddeland Lounge hedder møblet, som DesignHaver kan sætte sammen på flere måder, og som også fås med integreret lys i soklen. Familien Hornsved har valgt en vinkelløsning, hvor ryglænet svæver elegant over de minimalistiske siddeelementer. Hjørneloungen er samlet om et firkantet bord fra samme serie i lyse materialer og strengt, spansk-inspireret design. I belægningen af fliser i store dimensioner går firkanten igen, ligesom også bålstedet og det murens hul gentager terrassens vigtigste figur. Bemærk også, hvordan bålstedet overskrider linjen mellem græs og fliser. Det skaber dynamik at bryde rammerne – på de rigtige steder. Scenen, der bygget op omkring bålstedet, varmer ejerne på flere måder:

”Det fede ved DesignHaver var, at de virkelig lyttede til os og opfandt den forlængelse af huset ud i haven, vi godt kunne tænke os. Der er skabt et rum med fylde i, og det manglede virkelig”, siger Troels Hornsved.

Tjek andre løsninger med vores loungemøbler

Havens opholdsstue med loungemoebler

Belysning giver scenen liv

Natten banker på, men udelivet i familien Hornsveds have er slet ikke forbi. Det skal det gnitrende bål og belysningen have en god del af æren for. Det store spot på fyrretræet er med til at highlighte den natur, terrassen lever midt i – og den belyste krone skaber en loftsfornemmelse. På selve terrassen fanger øjet ud over den levende ild de tre spots på den laveste mur, der meget bevidst ikke er bygget sammen med den høje – på den måde fremstår vægge mere som åbne skulpturer. De tre spots danner kegleformede skygger, hvor der er placeret krukker med røde japansiv. Samme plante vokser i det firkantede bed i forgrunden. Både form og plante imiterer bålstedet på en sjov måde. Alt i alt står den belyste ramme med lounge-stemning krystalklart frem fra konturerne af den mørke natur. Én af de kontrast-effekter, der er DesignHavers speciale. Ejerparret glæder sig over havens belysning

Sådan bruger vi belysning i andre haver

“Det leder tankerne hen på de år, hvor vi boede i et lejlighedskompleks i Kina. Her var de mestre i at skabe udendørs rum med lys om natten.” - Troels Hornsved, bygherrer

Relaterede projekter

Få tegnet en målfast og unik haveplan for kun 9.950,-

Se et par af vores prestigehaver i BO BEDRE

Så langt kan du komme sammen med os

Dyk ned i reportagerne
Havearkitekt i Bo Bedre
Menu