Loungezone tegnet af havearkitekt Tor Haddeland

Loungezonen lyser op, når solen går ned

Minimalistisk terrasse med masser af plads til gæster og lyseffekter

Familien Strand har ikke kun fået én ny terrasse, men to. Den nøje placerede belysning maner en helt ny scene frem, når mørket sænker sig over familiens baghave. Sceneskiftet kan opleves i stort format. Der er nemlig plads til 30 gæster på terrassen, som er delt ind i tre store rum fyldt med små kontrasteffekter.

Traedesten i granit

Markante materiale kontraster

Så snart du sætter foden på terrassen, springer kontrasterne dig i møde. Trædestenene af hvid granit med det aflange format svæver på de mørke, afrundede søsten. Ønsket om en terrasse med det eksklusive look opstod 8800 kilometer i fugleflugt fra det nordsjællandske hus. Familien Strand var på ferie i San Fransisco, og hotellet havde en helt fantastisk loungezone.

Havedesign i to niveauer tegnet af havearkitekt Tor Haddeland

To niveauer i haven

Terrassen er hævet op over haven. I San Fransisco havde Claus Strand ellers forelsket sig i hotellets nedsunkne loungezone og ville have den samme løsning. ”Men det udfordrede DesignHaver mig straks på”. I stedet for et intimt, nedskudt område ville det blive til et mørkt hul med alt for høje vægge – samt meget dyrere at bygge. Så byg hellere i højden, lød rådet. Det fulgte Claus Strand.

Loungemoebel med svaevende ryg tegnet af havearkitekt Tor Haddeland

Før solen går ned

Loungemøblerne var en vigtig grund til, at Claus Strand valgte DesignHaver til at materialisere sin San Fransisco-drøm. Efter grundig research var vores stil og design det eneste i Danmark, der kom tæt nok på hans drøm. Han ønskede sig også et bord med indslag af sten støbt i beton. Det specialfremstillede bord opbløder nu overlappet mellem mørkt skiffergulv og hvide loungemøbler.

Loungezone med integreret gasbaal tegnet af havearkitekt Tor Haddeland

Efter solnedgang

Et nyt sceneri toner frem. Midt i betonbordet blusser flammerne fra et gasbål – en løsning Claus Strand så i USA, og som DesignHaver allerede arbejdede med. Loungemøblerne har indfasede spots i soklen – de får det til at virke som om, at det lyse møbel er ved at lette fra det mørke underlag. Loungerummet afsluttes til højre af en Haddeland Wall med indlagt belysning i nicherne.

“Jeg er en mand, der fylder meget i mine virksomheder. Alligevel udfordrede DesignHaver mig fra første øjeblik, vi kom ud i baghaven. Jeg sagde: ”Her forestiller jeg mig et trin ned”. Tor Haddeland stoppede mig: ”Trin ned? Ikke op?” Lige der vidste jeg, at han var en dygtig fagmand.” - Claus Strand, ejer af syv McDonalds restauranter på Sjælland
Gasbaal i cortenstaal tegnet af havearkitekt Tor Haddeland

Bålsøjle udviklet til familien Strand

Et lysende klart ønske fra Claus Strand var at få masser af bål og belysning ind i sin have. Det ville matche det drømmebillede af et eksklusivt loungemiljø, han havde med sig fra sit hotelbesøg i San Fransisco. Derfor tegnede Tor Haddeland ikke blot stregerne til den terrasse, der nu er skudt op i haven bag familiens hus. I samme hug tegnede han også en søjle af cortenstål, hvor der er integreret et af de gasbål, DesignHaver har udviklet og arbejdet med i en årrække. Søjlen er en del af serien Olymp Fireplace. Søjlen kan nemt flyttes, fordi flammerne fodres af en gasflaske, der er skjult inde i søjlen. DesignHaver har siden den designermæssige fødsel af søjlen markedsført den til cafémiljøer, gårdhaver ved restauranter og til at pryde indgangspartiet foran en virksomhed – som fx et hotel, hvor den levende flamme tænder op for en varm og eksklusiv stemning. Der kan laves firmalogo på fronten med baggrundslys, så bålsøjlen integreres i virksomhedens udtryk.

Se et eksempel på, hvordan Hotel Comwell bruger vores søjler.

Loungebord i terrazzo med integreret gasbaal designet af havearkitekt Tor Haddeland

Bålbord booster loungelooket

Et bord med eget bålsted. Det var ét af de drømmebilleder, Claus Strand samlede brandbart materiale til i San Fransisco: ”I hotellets loungezone så jeg et bord med bål i midten. Sammen med den øvrige belysning skabte det den loungestemning, jeg blev helt skudt i. Næste morgen hev jeg Carina med derud: ”Prøv lige at forestille dig vores baghave sådan her”, sagde jeg til hende”.

DesignHaver løste opgaven ved – midt i et bord af slebet beton – at integrere et gasbål, der sætter levende blus på ideen om et eksklusivt loungemiljø. Inde i betonet er der nøje udvalgte indslag af sten i andre nuancer. De taler godt sammen med det sorte skiffergulv, de hvide loungemøbler og planter som den pilebladede pære, der også er sat spot på bag ved loungemøblerne.

Se hvordan vi også kan integrere vores gasbål her.

Bag loungemøblerne kaster indbyggede spots i nicherne på granitvæggen Haddeland Wall også lys ud mod loungemiljøet og skaber en effekt af, at granitmuren er transparent.

Se et andet eksempel på, hvordan indbyggede spots løfter vores mure.

Loungemiljoe med jacuzzi tegnet af havearkitekt Tor Haddeland

Udendørslamper skaber nye rum

Når mørket falder på, så bliver der skuret op for lyseffekterne i familien Strands have. Over 25 sirligt placerede udendørslamper er med til at skabe nye rum og scener. DesignHaver har meget bevidst skabt markante overgange mellem lys og skygge. Tag for eksempel bambusplanterne. De er belyst med spots, der spreder sig i gradtal ned til 10 procent. Det meget styrede lys skaber ikke alene en skarp kontrast mellem den belyste, organiske forgrund og den mørke himmel. Bladene er også belyste nedefra, så der opstår skygger på oversiden af bladene, hvor solen jo ellers kaster skygger ovenfra.

Tor Haddeland er glad for resultatet: ”Ved på den måde at vinkle og målrette lyset fra flere punkter, opstår der en lille finte for hjernen – en illusion af, at der er tale om nye, ukendte rum. Det er næsten ikke til at forstå, at det er det samme sted, når det er blevet mørkt. Haven har præcis det udtryk af et natteunivers, som jeg havde håbet på”.

Se her, hvordan vi også kan skabe rum med belysning.

“Da Designhavers anlægsfolk gik i gang, havnede her både en Bobcat og en kran, og de lagde køreplader ud på et fællesareal bag vores have. Naboerne begyndte at snakke. Men jeg var tryg, fordi professionalismen strømmede ud af dem. Da de var færdige, så græsset på fællesarealet pænere ud, end da de startede. Sådan var det hele vejen igennem. DesignHaver overgik mine forventninger på samtlige parametre.” - Claus Strand

Produkter brugt i denne have

Relaterede projekter

Få tegnet en målfast og unik haveplan for kun 9.950,-

Se et par af vores prestigehaver i BO BEDRE

Så langt kan du komme sammen med os

Dyk ned i reportagerne
Havearkitekt i Bo Bedre
Menu