top_Juelsminde2.jpg

2. Idéudvikling: Christinas chok

”Hold da op – så går vi all in!”

Efter at have set ejendommen og spurgt ind til parrets behov, ruller Tor Haddeland flere forslag om fristedets fremtid op. Ét af dem ryster Christina Roslyng – han vil nemlig flænse maghoni-terrassen op.

Christina Roslyng er lettere chokeret. Hun skal lige synke det forslag, Tor Haddeland har præsenteret hende og ægtefællen Lars Christiansen for.

Forinden har havearkitekten beset stedet og stillet en masse spørgsmål til huset og familiens hverdag i det. Nu har de tre sat sig ned sammen på terrassen foran glasfacaden ud mod havet. Tor har taget papir, pen og lineal frem. Han er i fuld gang med at slå små streger med stor betydning for havens fremtid.

En af hans mest radikale ideer griber i den grad ind i den ramme, der allerede er bygget omkring huset. Midt på den store terrasseflade ud mod anneks og garage vil han flænse en flere meter lang bræmme af maghoni-gulvet op og i stedet plante en hæk for at skabe et rum omgivet af grønne hække.

”Jeg var ærlig talt lidt skeptisk over for den idé”, fortæller Christina Roslyng.

Fem fluer med ét smæk

Tor Haddeland har dog straks argumenterne klar for ideen, der går flere skridt videre end de løsninger, ejerne selv havde tænkt på. I hans designvante optik er indgrebet faktisk ”helt nødvendigt” for at kunne skabe den læ og hygge, parret ønsker sig i stedet for den store triste terrasse, der pakker det arkitekttegnede hus ind. Med det dramatiske indgreb vil havearkitekten slå flere fluer med ét smæk:

  • Kreere en hyggelig spisezone omgivet af stedsegrønne taks-mure, der vil trives i kystklimaet
  • Skabe læ for den kraftige vind
  • Skrue ned for indkigget udefra
  • Nedtone det alt for dominerende anneks
  • Lave en ganglinje fra garage til hoveddør, der byder gæster velkommen


Selv om den ramme-nedbrydende idé instinktivt giver mental modstand, så har parret fået argumenter og forsmag nok på hans kompetencer til, at de siger ”ja tak” til planerne, inden Tor Haddeland forlader matriklen.

Overskrifterne på plads

Idéudviklingen er en meget afgørende fase for ethvert projekt, hvor DesignHaver har en streg med i spillet. I dette tilfælde handler det for Tor Haddeland om at tage vare på mødet mellem husets arkitektur og den natur, det står midt i – samt at ”forlænge den historie, der er inde i huset”. Derfor foreslår han også, at der uden om terrassen skal være zoner med en belægning af granitplanker, der imiterer de træplanker, der dominerer gulvet inde i huset.

”Både takshækkene og belægningen kommer så til at udgøre de vigtigste streger på den første skitse”, forklarer Tor Haddeland. Kernen i idéudviklingen er netop at få overskrifterne på plads, som Tor Haddeland siger det. ”Allerførst får vi hold på strukturen – de store linjer og vigtigste rum begynder at få liv på papiret. Først derefter taler vi om indholdet som for eksempel materialevalg”.

citat_tor.jpg
“Allerførst får vi hold på strukturen – de store linjer og vigtigste rum begynder at få liv på papiret. Først derefter taler vi om indholdet som for eksempel materialevalg.” - Tor Haddeland

Glad for den vilde idé

Det er bestemt ikke første gang, at Tor Haddeland er stødt på det lidt paradoksale ønske om på den ene side at skaffe læ samt begrænse synet ind i haven og på den anden side alligevel bevare eller endda forbedre en udsigt.

Ifølge havearkitekten med mere end 15 års virke og tusindvis af havetegninger bag sig er det faktisk over 80 procent af DesignHavers kunder, der står med den slags indretningsudfordringer. 

For at kombinere de modsatrettede ønsker skal saven altså hives frem, når et af DesignHavers anlægsteams senere skal materialisere den grundidé, Tor Haddeland præsenterer parret for ved bordet på terrassen.
 
En skitse, som han er blevet enige med parret om at arbejde videre med. De store linjer er altså på plads, da Tor Haddeland sætter sig ind i sin bil og kører ud af sommerhusområdet. Nu skal han hjem foran computeren for at finpudse detaljer og de overordnede ideer, han har med sig på den håndtegnede skitse. 

Senere viste det sig i øvrigt, at den idé, der først skabte modstand hos Christina Roslyng ender med at høste mental medvind: ”Hver gang jeg ankommer til sommerhuset, nyder jeg især den scene, der er skabt foran hoveddøren, hvor brædderne blev savet op. Det er meget mere imødekommende nu, og der er skabt mere sjæl omkring huset”, siger Christina Roslyng om det færdige resultat.

Ideudvikling_NU.jpg

Takshæk skaber læ og privatliv

Se andre typer belægning

Få tegnet en målfast og unik haveplan for kun 9.950,-

Se et par af vores prestigehaver i BO BEDRE

Så langt kan du komme sammen med os

Dyk ned i reportagerne
Bo Bedre magasin.jpg
Menu