Staalvaegge og granitplank i minimalistisk design af havearkitekt Tor Haddeland

Stål i flammer

Tredive tons stål ved en kystvilla på Sydfyn

Der er 30 tons stål i denne have ved en kystvilla på Sydfyn. Materialet overrasker og der opstår et unikt farvespil sammen med nøje udvalgte planter. Lysrefleksionerne fyrer op for farvespillet i pladerne, som er af cortenstål og som kun ruster på overfladen. Pladerne får hele tiden et nyt udtryk, og de giver et fantastisk modspil til alt det grønne. 

Gangsti med staalvaegge og takshaekke designet af havearkitekt Tor Haddeland

Forskudte stålvægge som afskærmning

Lysrefleksionerne fyrer op for farvespillet i pladerne. De er af cortenstål, som kun ruster på overfladen. Ved siden af pladerne svæver de tunge, hvide granitrædesten over den sorte muld og viser vej mod husets kystsideTakshække og de forskudte plader skærmer ligeledes for indsyn til haven. 

Traedesten i granit med sukkulenter omkring

Changerende farvespil viser vej

Sukkulenter med karrygule farver er et bevidst valg. De nøjsomme planter bliver ikke meget højere, end du kan se her. Derfor kan de fx også bruges til tagbevoksning. Sukkulenternes varme pastelfarver matcher de klare gyldne og changerende farver i stålpladerne og giver et let udtryk sammen med trædestenene. 

Cortenstaaalvaegge paaa terrasse tegnet af havearkitekt Tor Haddeland

Skulpturer i haven

Stålvæggene står frit på terrassen i baghaven. Det gør dem til skulpturer i sig selv, som ikke virker tunge i omgivelserne. Belægningen med de hårdtbrændte teglklinker og den hvide granit er placeret et stykke fra den ene væg, så der opstår en selvstændig zone omkring spisebordet. De to blåregn op ad bagvæggen er stadig grønne og leverer kontrast til det rustrøde stål.

Cortenstaalvaegge i minimalistisk havedesign af havearkitekt Tor Haddeland

Skarpe linjer leder blikket op mod huset

Pladernes placering og højde er pertentligt justeret, så de “taler til hinanden”. Linjerne i granitplankene leder op til husmuren med kulbrændte mursten. Planterne i baghavens bede - der også er rammet ind af stål - bryder minimalismen. Her er nemlig valgt vækster som roser, hortensia og rododendron.

“Det er blevet vildt godt. Pladerne får hele tiden et nyt udtryk, og de giver et fantastisk modspil til alt det grønne. Da de ikke er mere end 12-15 millimeter tykke, virker de også langt lettere end en granitvæg” - Tor Haddeland
Lyst loungemoebel med udsigt over havet designet af havearkitekt Tor Haddeland

De lige linjers univers..

Amfitrappe som skulpturelt moebel designet af havearkitekt Tor Haddeland

Amfitrappe som robust møbel

Amfitrappen og terrassen i cumarutræ på kystsiden står næsten som et møbel i sig selv. Trinene med rødlige, varme nuancer står smukt til det lyse loungemøbel og husets mørke arkitektur. Takshække giver læ og afskærmning ind til naboen, og de grønne nuancer spiller op til både trappens og stålvæggenes brændte farver. 
Hele havedesignet er forskudt ti grader i forhold til husets linjer. Det giver en dynamik i linjerne mod huset, og det ændrer måden, man går rundt i haven og hele oplevelsen. Helt naturligt vil øjnene følge linjerne og man vil bevæge sig i deres retning.  

Bruser på terrasse ved kysten designet af havearkitekt Tor Haddeland

Udendørs bruser med udsigt

En udebruser har fået plads på terrassen lige ned til vandet. Stålvæggene giver afskærmning fra nabosiden og lyse trædesten i granit viser vej til bruseren og føles behagelige at stå på. Mørke søsten ligger omkring trædestenene og bløder de lige linjer op.
Plantevalget i terrassens bede er endnu et eksempel på leg med kontraster. Langs den hvide mur bløder den frodige græssort “Japansk star” op på de snorlige linjer. Bagest får bronzeblad og en bærmispel lov til at bryde rustens dominans.

Loungemoebel ved kysten designet af havearkitekt Tor Haddeland

Lyse loungemøbler mod sorte teglklinker

I forhaven står de lyse loungemøbler på en zone af mørke, hårdtbrændte teglklinker. Belysningen fremhæver møblerne, mens mørket falder på - ligesom det brændende gasbål. Bordet er af massivt jerntræ. Olymp Fireplace er navnet på det gasbål, Tor Haddeland har udviklet, hvor flammen brænder op gennem et lag af søsten. Her er bålet integreret i de udendørs loungemøbler. Belysningen fremhæver møblerne, mens mørket falder på - ligesom det brændende gasbål. 

 

Produkter brugt i denne have

Relaterede projekter

Få tegnet en målfast og unik haveplan for kun 22.550,-

Se et par af vores prestigehaver i BO BEDRE

Så langt kan du komme sammen med os

Dyk ned i reportagerne
Bo Bedre magasin.jpg
Menu