top_juelminde1.jpg

1. havebesøg: Det indledende møde

Spørgelyst under første møde

Læ, hygge og privatliv – og fortsat frit udsyn til havet. Sådan lyder ønskelisten fra det kendte håndboldpar for haven omkring sommerhuset. Ønsker, som DesignHaver spørger ind og ind til, da vores havearkitekt første gang ser stedet.

Da Tor Haddeland ankommer til Christina Roslyng og Lars Christiansens sommerhus, kan han se det med egne øjne. Husets beliggenhed er helt særlig. Her har man altid duften af frisk havluft i næsen og et fuldstændigt frit udsyn mod horisonten.

Mens parret viser havearkitekten rundt, forklarer de, at de købte huset og den tilhørende grund i 2003 netop på grund af den overvældende panoramaudsigt, man har fra over 70 procent af grunden. Huset befinder sig nær spidsen af en tange, så næsten uanset hvor man står på grunden, så har man havets evige vekslen mellem vindstille harmoni og oprørt drama helt tæt inde på livet.

”Hvor er det lige man finder noget så unikt ned til vandet som her”, funderer den stolte sommerhusejer og tidligere elitehåndboldspiller Lars Christiansen.

Hans kone og ligeledes tidligere top-håndboldspiller Christina Roslyng supplerer ham. Hun forklarer havearkitekten, at hun er vokset op i Juelsminde, hvor de to nu bor med deres dreng Frederik i en lejlighed om vinteren. Om sommeren lever de det gode landliggerliv i sommerhuset.

Christina Roslyng har et meget personligt forhold til stedet og udsigten fra sommerhuset.

”Som barn kom jeg af og til herude på knuden sammen med min far, når han gik med post. Der er noget særligt ved kigget ud over vigen. Halvøen As Hoved og øen Endelave giver en bund i udsigten. Og her lige uden for vores grund er det lavvandet. Derfor kan vandet være roligt et stykke ud for kysten for så at gå over i bølger længere ude. Det er som om, at vandene mødes her. Ligesom ved Skagen”, siger Christina Roslyng

Christina-Roslyng.jpg
“Det, der tidligere var en stor og kold terrasse, er blevet til flere hyggelige rum. Hver gang jeg ankommer til sommerhuset, nyder jeg især den scene, der er skabt foran huset, hvor brædderne blev savet op. Det er meget mere imødekommende nu, og der er skabt mere sjæl omkring huset.” - Christina Roslyng

Wanted: Kontakt mellem hus og natur

Naturfanen Tor Haddeland bekræfter parret i, at her skal bygges og indrettes i dyb respekt for omgivelserne. Men ellers siger han ikke så meget – bortset fra de spørgsmål, han stiller parret. I den første times tid laver han nemlig ikke så meget andet end at se og lytte. Eller med egne ord: Han analyserer parrets behov.

Lars Christiansen forklarer, at de har tænkt meget over, hvordan de bedre kan udnytte den gode beliggenhed.

I 2008 fik de bygget et spritnyt sommerhus, som en lokal arkitekt havde tegnet. Det er de blevet rigtig glade for, men der mangler kontakt mellem det gode liv inde i huset og naturen udenfor.

Den store, nøgne mahogni-terrasse, der blev opført sammen med huset, er forblæst. Der er ikke meget hygge over den, og ude fra vejen bag ved huset kan folk nemt se ind på det meste af grunden.

Situationen lige uden for sommerhjemmets vægge betegner Lars Christiansen sådan her:

”Det er som en burger uden salat og pommes frites.”

Det er da også noget af det første, Christina Roslyng forklarede Tor Haddeland, da hun ringede til ham første gang efter at have søgt på nettet efter en havearkitekt: De vil have mere læ, flere hyggekroge og mere privatliv.

Spørgsmål og gode ideer

Under rundvisningen spørger Tor Haddeland igen og igen ind til deres hverdag i og ønsker for sommerhuset.

”Hvor opholder I Jer, når I er ude? Hvor vil I gerne have en hyggekrog? Hvilke materialer kunne I tænke jer som belægning uden for terrassen?”

Da parret fortæller, at der er mange kastevinde ved arealet omkring hoveddøren, stopper Tor Haddeland dog straks med at lytte – og river en brugbar løsning op af hatten.

Han forklarer parret, at der er opstået en vindmæssig blindgyde på grund af en lukket dør mellem hus og anneks. Sådan en blindgyde giver turbulens. Han foreslår derfor, at de fjerner udedøren helt. Så vil de vinde mere læ og havudsigt.

Et forslag, der senere viser sig at have god effekt – og den slags gode ideer fra hoften giver respekt hos ejerne.

”Det gav os vished om, at der var en mand, der kan sit kram. Han kunne komme med nogle ideer, vi ikke lige selv have tænkt på”, forklarer Christina Roslyng senere.

Det skal meget snart vise sig, at Tor Haddeland har mange flere ideer. Og at navnlig én af dem næsten river benene væk under Christina Roslyng.

Før og nu - se forvandlingen efter i sømmene

Her kan du se et kontant eksempel på, hvordan DesignHaver kan reparere på en halvhjertet løsning - så der opstår en toptunet overgang mellem hus og omgivelser.

Før.jpg

Før

Den nøgne træflade bag facaden med hoveddøren var plaget af kastevinde. Det store, firkantede areal af mahogni var også et dårligt bindeled mellem husets arkitekttur og det rå kystmiljø, det står midt i.

Juelsminde-nu.jpg

Nu

Terrassen er skåret op, og en stedsegrøn, vejrbestandig takshæk har skabt en læfuld zone med plads til privatliv. Hækkene og  granitplankerne lagt i mønstre skaber en glidende overgang fra huset til naturen.

Se et udvalg af haver, vi har tegnet og anlagt

Få tegnet en målfast og unik haveplan for kun 12.950,-

Se et par af vores prestigehaver i BO BEDRE

Så langt kan du komme sammen med os

Dyk ned i reportagerne
Bo Bedre magasin.jpg
Menu