top_Juelsminde5.jpg

Plantevalg: Taks og natur i samme takt

Taks og natur i samme takt

Den hårdføre, stedsegrønne taks spiller hovedrollen i haven. Planten er som skabt til det barske kystklima, og så er den brugt som skulpturel rumdeler frem for hæk.

Et trekantsdrama. Sådan kan man beskrive den balance, DesignHaver knokler med at finde i enhver projekt, vi har fingrene nede i.

Trekantsdramaet har tre hjørner:
A. At finde de elementer, der passer bedst ind i forhold til grunden og omgivelserne.
B. Ejernes ønsker.
C. De ideer og muligheder, DesignHaver bringer i spil.

Kunsten med at finde en ”Happy End” på dramaet gælder naturligvis også for sommerhushaven hos Christina Roslyng og Lars Christiansen.

En af de helt grundlæggende udfordringer i Juelsminde-projektet var dels at skabe sammenhæng mellem hus og natur, og dels at skabe læ og hygge.

Allerede under det første møde stod det derfor klart for Tor Haddeland og parret, at der skulle opføres en hæk.

Natur frem for ”Ford Knox”

De tre var enige om, at en sten- eller glasvæg ikke ville gøre noget godt for udsynet fra haven ud mod naturen og havet. Netop et stakit med glasplader er ellers en løsning, som flere andre sommerhusejere i området har valgt for at skabe læ for de kølige havvinde.

Ifølge Lars Christiansen er det derimod helt centralt, at man skal kunne nyde naturen ugeneret fra hele grunden.

”Det er vigtigt, at huset ikke bliver et Ford Knox – så ikke noget med høje mure her. Vi vil gerne bibeholde naturen, og vi kunne for eksempel ikke drømme om at fjerne de hypenbuske, der gror langs skellet på begge sider af huset, siger Lars Christiansen, der med ”Ford Knox” refererer til en stor militærbase i USA-staten Kentucky, der er indhegnet og domineret af maskuline bygninger støbt i afvisende beton.

Lars-Christiansen.jpg

Lars Christiansen nyder en rolig stund i aftensolen. Han mener, at huset nu er smeltet meget bedre sammen med den rå kystnatur, der pakker huset ind. Blandt andet på grund af de stedsegrønne takshække, der trives i det salte, forblæste klima.

Taks – en ægte overlever

Allerede under det første møde med parret var valget af hækkens planter derfor en fundamental samtale.

Tor Haddeland anbefalede parret en lidt utraditionel løsning – nemlig takshække.

”Christina og Lars ville gerne have, at grunden ikke kom til at ligne en parcelhushave. Og derfor valgte vi nogle af de mere klassiske hække fra. Grunden til, at jeg anbefalede dem taks var, at planten kan klare det hårde kystklima. Og så synes jeg også, at det er en flot og eksklusiv løsning – blandt andet fordi den stedsegrønne plante giver farver til haven året rundt, uddyber Tor Haddeland.

Også hækkenes placering var et nøgleemne under det første møde. For Lars Christiansen er det vigtigt, at hækkene falder i ét med naturen og afgrænser på den helt rigtige måde.

Taksplanter som rumdelere

Det ønske skinner klart igennem flere af de løsninger, DesignHaver har gennemtænkt og materialiseret i haven.

Hækkene er nemlig både plantet i flere højder, med brede åbninger og forskudte hjørnesamlinger. Et konkret eksempel er hækken, der er plantet ved terrassen, der blev savet op. Hækken stopper ikke ved terrassekanten, men fortsætter et stykke ud over rammen – og har ikke kontakt til planterækken, der løber ned langs med langsiden af huset.

”Det ville være stift, hvis hækken sluttede i et hjørne. Nu bryder hækken i stedet rammen og bliver et skulpturelt element frem for en hæk. Planterne er grønne rumdelere, og den tankegang er gennemført over hele haven”, pointerer Tor Haddeland.

Også ved det udendørs brusebad på husets ene langside er der arbejdet med at integrere planterne i balancegangen mellem parrets behov, omgivelserne og havens design. Her er taksplanterne nemlig noget højere end andre steder i haven. Hvor man tidligere kunne se direkte ind på grunden og den badende, har den højere hæk nu givet en privat niche.

Den løsning er alle beboere i sommerboligen blevet rigtig glade for.

- Det er rart – man er lukket helt af, når man står under strålerne. Vores søn Frederik bruger den meget. Faktisk tager han slet ikke bad indendørs længere, fortæller Lars Christiansen.

I næste afsnit af vores serie fokuserer vi på en anden hovedrolle-indehaver i Juelsmindehaven: De hvide granitplanker, der er blevet et klippefast gulv i haven, som omfavner huset af sortmalet lærketræ.

takshæk.jpg

Robuste og stedsegrønne takshække

Et kig ned langs med langsiden af huset viser, hvordan de robuste og stedsegrønne takshække flere steder står som fritstående mure. På den måde kommer de til at virke som et levende, skulpturelt element i haven.

takshæk-granitplanker.jpg

Hækkene nedtoner annekset og skaber rumfornemmelse

Trædesten i hvid granit giver kontrastspil til facaden af sort lærk. I diagonalt-kigget fra hjørnet af garagen over mod annekset kan du også se, hvordan takshækkene imiterer mønsteret i deres forskudte parelleller.

Se anden plante inspiration

Få tegnet en målfast og unik haveplan for kun 9.950,-

Se et par af vores prestigehaver i BO BEDRE

Så langt kan du komme sammen med os

Dyk ned i reportagerne
Bo Bedre magasin.jpg
Menu