Bed med soesten, graesser og traedesten

Højt hus med hot have

Dominerende arkitektur blødes op af natursten og stål

Rappe linjeskift, tre stålmure og fine detaljer får skabt en glidende overgang mellem et hus med en dominerende arkitektur og naturen rundt om bygningen. Havens linjer trækker blikket ud over marker og skovbryn og åbner dermed meget mere op for naturen.

Terrasse med loungezone og spejlbassin designet af havearkitekt Tor Haddeland

Aha-oplevelse bag rustrøde mure

Der venter dig en overraskelse, når du går op mod hoveddøren ad indgangspartiet med en belægning af lys granit. Straks har du passeret den sidste af tre stålmure, så åbenbarer sig en terrasse med en belægning af natursten i store formater, et spejlbassin med levende ild og en loungezone. Det store, skjulte rum er et godt eksempel på det, der sker, når du udforsker haven.

Mure i cortenstaal designet af havearkitekt Tor Haddeland

Mure leder blikket ud i naturen

Vejrfast stål er den røde tråd i haven. Mest spektakulært er de tre mure, hvor solens lys changerer i cortenstålets rustnuancer. Murene er lige lange, men højderne varierer fra 80- 120 cm. Deres linjer leder blikket udad, og helt bevidst er her ingen hæk eller grænse mellem granit, græs og grønne marker. Det får huset med den dominerende arkitektur til at smelte sammen med naturen rundt om det.

Skulptur i kobber staar på granitplank

Podie og skulptur giver liv

En kunstgård er opstået i et indhak på husets bagside, der ellers stod ubrugt hen. Stålpodiet er lavet af DesignHaver i samme form som murene omkring det. Inde i podiet er der samtidig gemt en række ledninger og stik væk. Granitplankerne omkring podiets fod er fra DesignHavers serie Lysefjorden. Ejerne kalder bronzefigurerne af Dariusz Zelinski for ”Jeg er glad for at se dig”.

Loungemoebel i antracitgraa designet af havearkitekt Tor Haddeland (1)

Longezone glider ind i miljøet

Vores Haddeland Lounge og – Loungebord matcher naturstenene i store formater. DesignHaver leverer normalt loungemøblet i hvidt, men her er det i antracit for at glide ind i omgivelserne. Til loungen har vi udviklet et robust og massivt træbord i massivt jerntræ (Azobé), der både har et kraftfuldt udtryk og alligevel virker let.

Sandblaest krukke med marehalm

Antikken møder modernismen

Den sandblæste krukke med changerende farvenuancer står godt til husets facade og granitsøjlerne. De meget harmoniske, buede former sender tankerne bagud til den oldgræske antik. Derfor opstår en inspirerende kontrast, når krukken er sat ind i helt moderne, fremadrettet ramme som her, hvor formsproget i tæt samtale med marehalmen bløder de rette linjer op.

Bed med sorte soesten, graesser og traedesten

Runde søsten og slanke græsser bløder de hårde materialer op

Bedets beplantning er minimalistisk. Prydgræsserne svajer op gennem de organiske søsten i den rektangulære ramme, og mødet mellem form og farver får de tunge trædesten til at virke lette. Bedet bliver ikke bare en naturlig rumdeler mellem loungezone og spisezone, men der er også en klar modsætning mellem de mørke søsten og den lysere changerende natursten – og mikset af materiale- og nuancevalg har en markant effekt.

“Det er helt unikt at have naturen 360 grader rundt om et hus. Her er ingen naboer, kun natur. Og den natur ville jeg gerne åbne meget mere op for – ved at trække blikket mere ud i omgivelserne.” - Tor Haddeland
Spejlbassin i cortenstaal med tre flydende gasbaal

Flammedans i tusmørket …

Spejlbassin i cortenstaal med tre gasbaal

Ild og vand i samme bassin

De dansende flammer i aftensolens modlys suger pinscher-hvalpens blik til sig. Mødet mellem kontraster og elementer som ild og vand er typisk for DesignHavers havearkitektur. Gasbålene brænder op gennem organisk formede søsten i de tre kvadratiske stålrammer, der synes at flyde på bassinets overflade – og overfladen spejler den levende ilds bevægelser. Tor Haddeland har tegnet og udviklet gasbålet, som også kan integreres i DesignHavers loungemøbler og fås som fritstående søjler i cortenstål. Mødet mellem ild og vand er pakket ind i den strenge matematik, som bassinkanten af cortenstål ridser op. Og det aflange bassin ligger midt inde i et matematisk miljø af natursten i store formater. Aftenbrisen skubber både til flammer og de hvide lavendler, som giver et blomstrende modspil til terrassens linjeglæde. Lavendlerne trives i en sandet jord som her, og de tiltrækker et mylder af sommerfugle og summende insekter i løbet af dagen. Ikke underligt, for lavendler er som bekendt rige på liflige dufte.

Se andre eksempler på, hvor hvordan vi integrerer gasbål i vores haver

Trædesten i natursten viser vej til terrassen

Belysning og vinkler i samspil

Vinkellegen og de visuelle effekter er virksomme set nær hjørnet af villaens stuefløj. Med havearkitektens ord, så løsriver terrassens linjer sig fra husets – og det fremmaner en fornemmelse af rum i haven. DesignHaver har tegnet og anlagt to linjesæt, der drejer sig uafhængigt af stuefløjens hovedlinjer. Det ser du tydeligt effekten af her. Rigtigt placeret belysning kan også være med til at understrege havearkitektens hovedpointer. Bedet af runde søsten, der udgør det ene linjesæt, er highlightet af målrettede spots i udhænget under husets førstesal, mens tusmørket kaster et blåligt lys hen over trædestenene, der tand for tand gnaver sig ind i græsplænen. Trædestenene er fra DesignHavers Kongsberg- serie. Flere andre steder i haven er effekten af den omhyggeligt vinklede og placerede belysning brugt helt omvendt: Når en plante belyses nedefra, så skrues der op for overraskende effekter, mens mørket gradvist falder på. I forhold til dagslyset er der pludseligt vendt rundt på lys- og skyggesider.

Se flere fotos af, hvordan DesignHaver anlægger trædesten

Aftenstemning med belysning omkring hele huset

LED-lys understreger trappetrin

Sommernattens blåtonede tusmørke får selskab af et nøje orkestreret sceneri af orienteringslys og stemningsbelysninger. Indgangspartiets slanke trappetrin er understreget med LED-lys. Det skaber en effekt af, at de tunge, lyse granittrin svæver – og samtidig giver LED-lyset et fint orienteringslys, når du bevæger dig op ad trappen mod hoveddøren midt i huset med to fløje. Indgangspartiet snører sig perspektivisk ind mod hovedindgangen – det bliver smallere, jo længere du går op ad det. Det giver et indtryk af, at der er længere til hoveddøren, end der i virkeligheden er. Undervejs opad bliver din synsretning afbrudt af små oplevelser, som for eksempel bedet med den transparente sydbøg midt i billedet. Bedet skærer sig ind i granitbelægningen, og det nedefra oplyste træ giver et modspil til den dominerende fløj til højre. DesignHaver har også placeret spots under andre af havens træer og prydgræsserne ved stålmuren til venstre. Ved at belyse et skarpt afgrænset område af væksterne nedefra, får de et fortryllende udtryk.

Se flere eksempler på, hvordan vi har brugt belysning i vores haver

Lave mure og trapper i granit med aftenbelysning

Spot på granitten

Trappen og bøgehækken bag østfløjen skaber sit eget lille rum – et rum, som forandres, når mørket falder på. Niveaufaldet fra haven og ned til P-arealet foran huset skifter udtryk, når pullertlamperne kaster sit lys ud over granitten. Samtidig sætter to uplights gang i spillet mellem lys og skygge i beplantningen til venstre. Trappen repræsenterer en stor del af vores designelementer i granit.

Se andre eksempler på vores produkter i granit

Mur i lys granit slanger sig gennem landskabet

Granitmuren slanger sig gennem landskabet

Til trods for de massive granitelementer er vores Haddeland Wall fleksibel, fordi den er sammensat af mange dele. Derfor kan muren slange sig som her, hvor den adskiller grus og natur på en elegant måde. Murene kan også anlægges mere cirkulært eller falde gradvist sammen med terrænet. Haddeland Wall fås i flere varianter, med nicher, med og uden lys samt i højder på 75 og 150 cm.

Se andre eksempler på, hvor vores Haddeland Wall

Granitmur med belysning snor sig gennem landskabet

Lys som vejviser

Overgangen mellem P-arealet og naturen er afgrænset med en lav, bølgende mur, som vi kalder Haddeland Wall. De fem pullertlamper giver ikke alene orienteringslys, men markerer også fire parkeringsbåse, når mørket og månelyset har magt. Muren er bygget op af sten i tre tykkelser og i et mønster, der gentager sig i hele murens længde. De brede fuger får samtidig skabt et let udtryk.

Se andre eksempler på vores pullert lamper

“Det var vigtigt for mig at frigøre os fra husets linjer, og vi har valgt at bygge haven op af tre linjesæt, hvor to af dem er uafhængige af husets. Det giver en effekt af, at haven synes større og får sit eget liv.” - Tor Haddeland

Produkter brugt i denne have

Relaterede projekter

Få tegnet en målfast og unik haveplan for kun 9.950,-

Se et par af vores prestigehaver i BO BEDRE

Så langt kan du komme sammen med os

Dyk ned i reportagerne
Havearkitekt i Bo Bedre
Menu