Bølgekraft_15.jpg

Interview med kystvillaens ejere

Parret, der bor i den transparente villa, ønskede sig en naturhave ned mod stranden.

Læs, hvordan parret fandt og arbejdede sammen med DesignHaver. Processen skabte ideer, de slet ikke havde set komme. Især de bølgeformede bede, der er med til at skabe et maritimt miljø, der matcher det kystnære hus. Et hus, hvor man kan sidde i læ i gårdhaven bag huset – og alligevel se ud over havet på en kølig, blæsende dag.

Bølgekraft_24.jpg

Hvordan fandt I frem til DesignHaver?

Vi besøgte en have, DesignHaver var i fuld gang med at lave for en bekendt. Haven lå også ned til vandet, og et helt team arbejdede på projektet. Havens stil var ikke den vej, vi ville – men vores bekendte anbefalede DesignHaver. Det var fantastisk at arbejde sammen med Tor Haddeland, var vurderingen – fordi han tænker anderledes end de fleste. Vores have skulle være meget anderledes. Særligt siden ned mod vandet, hvor vi ønskede os en strandeng. Det viste sig, at DesignHaver kunne løsrive sig fra nogle af de mere designede haver med store firkantede sten, vi så på deres hjemmeside. Vi ville have et naturligt rum ned mod havet frem for en loungezone.

Bølgekraft_22.jpg

Hvad tænkte I, da I så Tors tegninger?

Tegningerne var frem og tilbage et par gange. Undervejs fandt Tor Haddeland på at lave bølgeformede bede, som gradvist vokser i højde, desto længere man bevæger sig ind i haven. Vi havde jo ideen om en forholdsvis vild have – men kunne ikke se, hvordan den kunne være vild og samtidig til at styre. Det hjalp DesignHaver os med. De bølgeformede bede er en genistreg, som understreger, at vi er få skridt fra havet. Når det kommer til gårdhaven, var det første udkast for designet og pænt til os. Men at Tor efterfølgende kunne frigøre sig fra et mere minimalistisk design til noget, der passede til os – hatten af for det! Han havde hovedbrud med det. Rumlede med det. Men da han kom med løsningen, var den lige i øjet.

Bølgekraft_18.jpg

Hvad er I mest glade for ved løsningen?

De bølgeformede bede. Der nailede Tor! Bedene trækker havet og stranden op mod huset og skaber en naturlig overgang. Når vi står på stranden, skaber det et maritimt udtryk at se bedet med marehalm danne forgrund til huset. Når vinden sætter gang i bølgebevægelserne, følger marehalmen med ved at stå og svaje. Det, der sker ude på havet, sker også i haven. Scenen har lige præcis den stemning, vi gerne ville ramme. Man er tæt på vandet og naturen. Du føler, at du er på ferie, når du er i haven.

Bølgekraft_17.jpg

Hvilke detaljer vil I ellers fremhæve?

Haven har en rå, kølig del ned mod havet og et frodigt gårdmiljø med mere varme. Alligevel får beplantningen de to zoner til at hænge sammen. For eksempel bedene med engelskgræs i gårdhaven, der også går igen helt nede mod vandet. Når de står i blomst i forsommeren, kobler engelskgræssets lilla farver havens forskellige udtryk sammen. Det transparente hus gør, at vi har udsigt ud over vandet – også på kolde, blæsende dage, hvor vi sidder i læ i gården i eftermiddagssolen. Dér kan vi fornemme, hvordan haven hænger sammen. Græsserne fra gårdhaven gentages – selv om det er to forskellige udtryk.

Bølgekraft_20.jpg

Hvad synes I om gårdhavens miks af fjergræs og bjergfyr?

Det er en smuk og naturlig kombination. Fjergræssen (Stipa tenuissima 'Pony Tails') udvikler sig fra spæd lysegrøn om foråret og falmer til smukke efterårsfarver. Det er også en plante, der bevæger sig yndefuldt med vinden – næsten som tang under vandet. Det er bare ét eksempel på, hvordan løsningen er tænkt ind i og spiller sammen med omgivelserne. Vi er for eksempel også meget glade for trædestenene helt nede ved stranden. Jørgen Juul fandt på ideen, og de dygtige gartnere fra JunckerHaven fandt de smukke natursten. De giver den helt rigtige overgang fra strand til have – stentypen minder om dem, der er brugt til kystbeskyttelsen.

Bølgekraft_25.jpg

Hvilke reaktioner har der været på haven?

Kun positive. Haveinteresserede folk i vores omgangskreds er helt vilde med løsningen, der er tegnet af DesignHaver og anlagt af Junckerhaven. En nabo et par huse herfra, som også bor ned til vandet, er meget nysgerrig på haven og synes, at den er utrolig vellykket. Hun har selv plantet om flere gange og har haft svært ved at finde planter, der kan tåle havmiljøet. Det er meget lidt, vi har plantet om. Planterne i vores have er også knyttet til de små mikromiljøer, hvor det gradvist bliver mere og mere frodigt, desto længere fra vandet, du går. Det er ofte køligt ved vandet, men så snart vi bevæger os op i haven, kommer varmen skridt for skridt. Det er unikt at være så tæt på vandet og alligevel være i læ for vind og vejr i gårdmiljøet.

naja-munthes-have.jpg

Naja Munthes oase – midt i storbyen

Klassisk villa fra 1880'erne får minimalistisk medspil

Det er en kunst at forene storby og natur. Gammelt og nyt. Det skandinaviske udtryk med østens mystik. Den balance er den røde tråd i modedesignerens Naja Munthes hjem og byhave i hjertet af København. DesignHaver har forvandlet hendes have med vildnis-hjørner og en slidt stentrappe til en nøje afvejet totaloplevelse.

Læs mere her

Produkter brugt i Najas have

Få tegnet en målfast og unik haveplan for kun 22.550,-

Se et par af vores prestigehaver i BO BEDRE

Så langt kan du komme sammen med os

Dyk ned i reportagerne
Bo Bedre magasin.jpg
Menu